Geo anyagok

SZŐTT GEOTEXTILIA

A szőtt geotextília poliészterből és UV-álló polipropilén szálakból készül. A szőtt geotextíliák az UV sugárzással és a káros vegyi anyagokkal szembeni ellenállásuknál fogva alkalmasak különböző geotechnikai rendszerekben elsősorban az erősítő és a szűrő, továbbá az elválasztó réteg, esetleg a védőréteg szerepét is betölteni.
A geotextília ellenáll az UV sugárzásnak maximum 4 hétig, valamint a földben természetesen előforduló biológiai és kémiai hatásoknak.

Sűrű szövésüknél fogva kiválóan alkalmasak elválasztási feladatokra. Tekintettel arra, hogy szakítószilárdságuk nagy, nyúlásuk pedig kicsi, beépítésük ott célszerű, ahol az elválasztási feladat mellett teherelosztó, erősítő szerepet is be kell tölteni. Ez a szerep elsősorban út-, vasút- és vízépítések esetében jelentős, de terek, benzinkutak, stb. burkolatainak alépítményében is szükséges lehet. A terheléseknek egy kevésbé teherbíró altalajon történő egyenletes elosztása segít elkerülni a későbbi megsüllyedéseket, és az esetek többségében az alépítmény vastagsága is csökkenthető.

NEM SZŐTT GEOTEXTILIA

A nem szőtt geotextíliák 100% polipropilén alapanyagból, tűnemezelt gyártástechnológiával készült termékek. Az új gyártástechnológiának köszönhetően alacsonyabb területi sűrűség mellett az átlagosnál magasabb szakító szilárdsági értékkel rendelkeznek, így elsősorban azokra a területekre ajánlott az alkalmazásuk, ahol a geotextília kitűnő mechanikai tulajdonságai követelményként megjelennek. A BS jelölés a geotextília színére (B-black azaz fekete) és mechanikai tulajdonságaira (S-strong azaz erős) utal.

A nem szőtt geotextíliák főbb alkalmazási területei:

útépítés,
vasútépítés,
alapozás,
drénezés, szivárgó építés,
alagútépítés,
vízépítési munkák,
lapostető szigetelés.

A nem szőtt geotextilia funkciói:

elválasztás (különböző szemcseösszetételű talajok összekeveredésének megakadályozása),
szűrés (vízmozgás okozta szemcsemozgások megakadályozása),
védelem (szigetelő anyagok védelme),
drénezés (víz elvezetése a talajból).

GEOKOMPOZIT

A szivárgó matrac háromdimenziós vízelvezető magból, és kétoldali nemszőtt geotextília szűrőrétegből áll. Hatékony, megbízható, eredményes 3 az 1-ben megoldás a vízelvezetésre, szűrésre és szerkezetvédelemre. Az 1 m széles tekercsek szükség esetén könnyen méretre vághatók, a falra rögzítésük vagy ragasztásuk egyszerű és gyors.

A geokompozit egyik fő alkalmazási területe a pincefal védelme a víz és nedvesség behatolásokkal szemben. Kimagasló vízelvezető kapacitással rendelkezik, továbbá megbízható védelmet biztosít a beépített vízszigetelésnek.

A geokompozit alkalmazható továbbá vízszintes vízelvezetésre is, a megfelelő termék könnyedén kiválasztható a projekt előírásainak figyelembevételével, a szivárgó rendszerre ható nyomóerő és a vízhozam ismeretében, a lejtés és a szűrőstabilitás függvényében.

GEORÁCS

A georácsok azon geoműanyagokhoz tartoznak, amelyek erősítő funkciót töltenek be a talajszerkezetben. A georácsokat sima polimer szerkezetből készítik úgy, hogy a keresztezéseknél a kapcsolatot az egymásra merőleges hosszirányú és keresztirányú elemek között hegesztéssel, ragasztással, vagy kötéssel biztosítják. Így 1 cm és 10 cm közötti nyílások keletkeznek a georácsban.
Ez lehetővé teszi, hogy a talaj és a kőzet részecskéi, illetve egyéb geotechnikai anyagok behatoljanak a háló nyílásain keresztül, és egymásba ékelődjenek. Az egymásba ékelődő részecskék megerősítő hatása akkor optimális, ha a részecskék legalább térfogatuk felével át tudnak nyomulni a hálón keresztül az alsó rétegbe.
A georácsok használhatók a kohézió nélküli és kohéziós talajok, valamint durva-szemcsés anyagok megerősítésére.

A Secugrid® georács-szerkezet biztosítja a teherviselő rétegek húzóerőkkel szembeni teherbírását a következő területeken:

a vasúti és közúti töltések alapozásánál
nagy hajlásszögű talajtöltéseknél, talajtámfalaknál
a töltések alapozásának megerősítésénél
a talajterhelés elosztásánál
az üregek és víznyelők lefedésénél
a munkagödrök és -árkok lefedésénél, ágyazatoknál
Az adott feladathoz szükséges Secugrid® georács a húzóerő alapján választható ki, így az a legkülönbözőbb területeken alkalmazható.

A Secugrid® georácsok különleges talajerősítő elemek, mivel nagyon csekély megnyúlással állnak ellen az igénybevételből eredő húzóerőnek. Ennek eredménye, hogy kezdeti alakváltozás nélkül alakul ki a földmű és a georács közötti kapcsolat és teherelosztás. A Secugrid® rácsot alkotó lapos polimer rudak különösen erősek, kiváló kémiai tulajdonságúak, időjárásállók és UV- stabilak. A Secugrid® az EN ISO 9001 előírásai alapján készül, biztosítva az egyenletes és kiváló minőséget. Számos elismert intézet vizsgálta a Secugrid® minőségét és a Német Szövetségi Vasúti Hivatal korlátozás nélkül engedélyezte a vasúti pályák teherviselő és más földműveinél való alkalmazását.

A Secugrid® hatékonyan, minden időjárási körülmény között, nehéz felszerelés, vagy speciális gépek nélkül beépíthető. A tekercsben szállított rácslemezek egyszerű átlapolással biztonságosan csatlakoztathatók egymáshoz. A helyszíni beszabáshoz a megszokott vágószerszámok használhatók. A helyszínhez igazodva, még a meredek rézsűkön is tetszőleges geometriai formák alakíthatók ki.

COMBGRID

A Combigrid® georácsból és tűnemezelt geotextíliából álló, a rácsrudaknál összehegesztett termék, a talaj stabilizálására, talajrétegek szétválasztására és szűrőzésére. Ez a több célra alkalmas termék egyesíti a georácsok és a geotextília előnyeit, egyesülnek benne az erősítés, az elválasztás és a szűrés funkciói.

A Combigrid® sokoldalú tulajdonságai révén egymagában számos követelménynek is megfelel. A Combigrid® főként olyan kis teherbírású talajoknál használható, ahol a megerősítés mellett szűrőzési és elválasztási tulajdonságok is szükségesek, azaz többnyire érvényes, hogy az altalaj CBR vizsgálata során a statikus alakváltozási mudulus értéke E2 < 15 MN/m2.

A Combigrid® alkalmazási területei:

földművek és építmények alapozása
építési- és bekötőutak, csővezetékek munkaárkai
általában az útépítési ágazat
A Combigrid® georács a talajerősítő termékek élvonalába tartozik, mert a rá ható nagy húzóerők is csak igen csekély mértékű megnyúlást okoznak. Ezért a beépítést követően kezdeti alakváltozások nélkül is a rácsszerkezet azonnali erőátadást és kölcsönhatást biztosít a környező talajrétegek között. A Combigrid®georácsot alkotó lapos műanyag polimer rudak különösen erősek, kiváló kémiai tulajdonságúak, időjárásállók és az UV sugárzással szemben is ellenállnak. Az elválasztó, nem szőtt geotextília szorosan illeszkedik a georács rudazathoz, hosszú távú stabilitást és nagy szilárdságot biztosít. Ez a magyarázata annak, hogy a Combigrid® georácsokat a Német Szövetségi Vasúti Hivatal miért engedélyezte a vasúti földműveknél történő használatra.

A Combigrid® előnyei:

talaj stabilizására, elválasztásra, szűrőzésre, alkalmazásával csökkenthető az útalapok vastagsága
nagyon magas szilárdság alacsony nyúlásnál
azonnali kapcsolati hatás
magas ellenállás a beépítési sérülésekkel szemben
magas ellenállás a kémiai és biológiai káros hatásokkal szemben
gyors és könnyű beépítés
ISO 9001 minőségbiztosítás, CE jelölés
költséghatékony

Galéria

Geotextilia

Geotextilia tekercs

Méretre vágva

Geotextil tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs

dréncső tekercs